10. Domene, hosting og plattform?
Domene
Domenet er det som står øverst i søkefeltet for din nettside, for eksempel kolbrunretorikk.no. Domenet er egentlig en ip-adresse (194.63.249.211) som er gjort om til tekst. Domenet består i hovedsak av domenenavnet («kolbrunretorikk» i eksempelet ovenfor) og toppnivådomenet (.com, .no, .org osv.). Man kan ha mange domener som peker til samme nettside, om ønskelig. Typisk gjelder dette .com og .no.
For å bruke et ønsket domene må du vite om dette er ledig eller ikke. Her er det ‘førstemann til mølla’ som gjelder. Man kjøper og eier et domene, og er det allerede tatt av andre så må du eventuelt kjøpe den av de som eier den. Om det er ledig, kan du kjøpe domenet til standardrater for det enkelte toppnivådomenet. Toppnivådomener har forskjellige priser, og noen er forholdsvis dyre og kan ha en årlig kostnad på opp til 2000 kr. Standard toppnivådomener som .no og .com koster gjerne bare et par hundre kroner i året. Så da gjelder det å finne et domene som er ledig og sikre deg dette så fort som mulig. Domenene kan kjøpes på tjenester som Domeneshop, og ProISP. Ønsker du et .no toppnivådomene, må det kjøpes hos en norsk leverandør, som de to nevnte her.
Hosting
De fleste som selger domener tilbyr også hosting, eller et webhotell som det ofte kalles. Hosting betyr at noen lagrer alle dine nettsiders filer på en server, en eller annen plass i verden. Domenenavnet settes senere opp til å peke mot denne serveren. Hosting kan være så mangt, og det er mange tilbydere der ute, så det er lett å gå seg vill. Om du skal ha hjelp av andre til å sette opp din nettside, snakk gjerne med de før du kjøper en hostingløsning. Som alt annet, kan hosting koste fra 30 kr til flere tusen kroner i måneden, avhengig av kvaliteten på hostingen. Her får man også det man betaler for og det er viktig å sette seg inn i dette for å få riktig hosting til riktig pris.
Plattform (CMS)
CMS står for content management system og viser til den plattformen man bruker for å lage nettsiden. Typiske eksempler på slike plattformer er WordPress.org, Squarspace, Joomla, Wix osv.. WordPress er den klart største, med en markedsandel på 35 %, og den mest fleksible. De andre har andre fordeler som brukervennlighet og integrert hosting. Her er det forskjeller på pris, preferanser og muligheter. Bruk tid til å finne den beste løsningen for deg og les gjerne flere av de mange artiklene på nettet som omhandler dette. Og ikke minst, diskuter dette med ditt byrå, om du ønsker hjelp. Les gjerne også vår artikkel Hvordan lage en WordPress nettside?