Hva koster en nettside?

Skrevet av Ralph von Minden

Publisert jun 27, 2022

Hva koster det å lage en hjemmeside?

Du vil bare vite hva det koster å lage en nettside og jeg har skikkelig lyst til å gi deg et enkelt svar. Men det lar seg nok ikke gjøre dessverre. Det blir som å spørre «Hva koster en bil?», i alle fall til en viss grad. En nettside kan bli gratis (nesten i alle fall) eller det kan koste en liten formue. Som med en bil er det mange faktorer som bestemmer hva det til slutt vil koste.

Vi skal ta for oss de fleste av disse faktorene i denne artikkelen slik at du får et lite bilde av hva dette kan koste deg eller din bedrift. Og forhåpentligvis lærer du noe om nettsider også!?

Om du har helt klart for deg hva du trenger på din nye nettside, så er det flott. Om ikke, anbefaler jeg deg først å lese min artikkel: «Hva må man ha på en nettside?»

Hvordan lage en nettside?

 

I utgangspunktet er det to måter å lage en nettside på, enten gjør du det selv eller du setter ut arbeidet til en frilanser eller et byrå. Begge har sine opplagte ulemper og fordeler, men vi skal uansett titte litt nærmere på disse alternativene.Designkalkualtor Hva koster en nettside wireframing

Kan hende finner du nytte av å lese denne artikkelen: «Hvordan lage en WordPress nettside?» Denne er litt mer en oppskrift på hvordan du faktisk lager en nettside.

Her, i denne artikkelen du nå leser, tar vi heller for oss de grove trekkene..

Gjøre det selv

Dette er jo selvfølgelig det billigste alternativet, i alle fall i utgangspunktet. Men du bør helst ha en del teknisk forståelse, litt designteft og evnen til å skrive innhold. Og ikke minst tid. Om du ikke er dreven så kan det fort ta 20-40+ timer å få på plass en helt enkel nettside. Det er en del hensyn å ta også, sånn som gdpr, universell utforming, sikkerhet, søkemotoroptimalisering (SEO) responsivt design osv.. Om du likevel har tid og interesse, kan dette være en god investering, og ganske så tilfredsstillende. Så spørs det jo hvor viktig at alt skal se proft ut. Er designet gjennomtenkt og er de tekniske aspektene på plass?

Vi har sammenlignet de 3 mest populære løsningen for nettsider og satt disse opp i tabellen nedenfor og sett på hva det vil koste å bruke de. Forutsetningen er at du har tenkt å lage nettsiden selv. Prismodellene og innholdet i hver løsningen er annerledes og ikke alltid så lett å sammenligne, så ta forbehold om det. Konklusjonen er at de koster mye det samme i starten, men vår erfaring er at når du trenger mer funkjonalitet så kan du komme langt med gratisløsninger i WordPress mens det fort kan bli ganske dyrt med de andre to tjenestene.

WordPress

Kr/år 1370

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 250 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 1000 kr/år

Squarespace

Kr/år 1520

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 1400 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 0 kr/år

WIX

Kr/år 1520

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 1400 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 0 kr/år

WordPress

Kr/år 1370

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 250 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 1000 kr/år

Squarespace

Kr/år 1520

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 1400 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 0 kr/år

WIX

Kr/år 1520

Domene (.no) – 120 kr/år
Hosting – 1400 kr/år
CMS – 0 kr/år
SSL – 0 kr/år
Nettsidebygger – 0 kr/år

Frilanser eller byrå

Det finnes mange som tilbyr tjenester for å designe og utvikle nettsider i Norge, eller internasjonalt via online-tjenester som for eksempel Upwork. Her har man jo fordelen at man får med seg en proff aktør på laget og en aktør som sannsynligvis er oppdatert på alle aspekt ved å lage en nettside.

Men her vil prisene også sprike mellom erfaring, verktøy og løsninger, størrelsen på byrået, annerkjennelsen til byrået osv. Sammenligne gjerne priser mellom byråer og undersøk om de billige faktisk tilbyr alt du trenger i grunnprisen. Og husk å få et skriftlig tilbud med tidslinje, hva du skal få, prisene og ikke minst avtalevilkår.

Hvilken løsning for nettside? (CMS)

Designkalkulator Hva koster en nettside - CMSContent Management System, eller CMS, er den løsningen du bruker for å lage samt oppdatere innholdet på din nettside. Den største her er WordPress med ca 41% markedsandel og over 30 millioner nettsider. WordPress er i utgangspunktet gratis, men om man skal ha god hosting og en nettsidebygger, så kan det fort koste 99$ per år.  Andre populære løsninger er

 

Wix (7% markedsandel), 17$ til 35$ for bedriftssider
Squarespace( 4% markedsandel), 23$ til 49$ for bedriftssider

WordPress er en open source og i utgangspunktet gratis løsning, mens de andre er abonnements og alt-i-ett løsninger. Vi skal ikke gå inn i en lengre utredning om hvilke som er best, da dette er materiale for egne artikler og veldig avhengig av dine behov, økonomi og ferdigheter.

Hosting

Det viktigste å si angående hosting er at du får det du betaler for. Hosting til 1-200 kr per år er delt hosting (mange nettsider på samme server) med dårlige spesifikasjoner og dertil lav ytelse. Om man kun skal ha en enkel infoside og ikke forventer mye besøk, så kan dette være godt nok for noen.

Velger du dårlig(billig) hosting, får du som regel trege nettsider og en dårlig brukeropplevelse. Og i tillegg blir du straffet i Google -søk.

Forhør deg litt og ikke bestill noe før du vet hva du faktisk trenger. Bruker du et byrå, har de gjerne hosting de selv kan tilby!

Hvilken type nettside er det du trenger?

Er du en start-up, et enkeltmannsforetak, en stiftelse eller en større organisasjon? En tidligfase start-up har andre behov enn en start-up som lanserer sin første prototype. Og Arnes Frisør har andre behov enn for eksempel Freia sjokolade. Skal du selge produkter og trenger en nettbutikk, eller skal du håndtere medlemmer eller tilby bookinger.

Det er noen ting din nettside faktisk trenger, uansett størrelse eller kompleksitet. Les gjerne vår artikkel om dette «Hva trenger du å tenke på FØR du lager eller bestiller en nettside?»

Eller les vår artikkel om «One-pager, eller en nettside på kun en side».

Hva påvirker prisen

Kunden

Du tenker kanskje at en nettside er en nettside, uansett hvem kunden er? I så fall tar du feil. Hvem kunden faktisk er vil påvirke prisen på nettsiden i vesentlig grad. Størrelsen og økonomien til bedriften som trenger en nettside, kompleksiteten i det som skal formidles, det at designere og webutviklere trenger mer tid til å sette seg inn i store bedrifter. I tillegg er det større konsekvenser i større bedrifter om man får problemer med nettsiden, flere interessenter som har meninger og ofte tyngre og mer byråkratiske prosesser.

Mange gir også spesielle rabatter til for eksempel start-ups og frivillige organisasjoner. Noen har til og med rabatter til bærekraftige bedrifter. Det skader i alle fall ikke å spørre.

Hvordan nettsiden blir laget

Designkalkulator Hva koster en nettside? - koding

Blir nettsiden i stor grad kodet for hånd pga spesielle behov, hvilket cms bruker man, designer man fra scratch eller bruker man designmaler osv.. En håndkodet nettside kan fort koste flere hundre tusen kroner mens en enkel mal(template) basert nettside kan koste så lite som 10- 20 000 kroner.

Størrelsen på nettsiden

I tillegg til at store nettsider krever mer plass og man må ha god nok hosting for dette, så tar de mer tid å lage. Dess flere sider, innlegg, bilder, vidoer, produkter og løsninger som skal på plass, dess dyrere blir nettsiden. En enkel one-pager kan koste 10 000+ kroner mens en 10 siders nettside, med mye innhold kan koste 40 000 kr+.

Visuell profil

Enten om man designer en side fra blanke ark (skreddersøm) eller om man bruker en ferdigmal, så er det mange designhensyn som må tas. At din organisasjon allerede har en detaljert og god visuell profil på plass vil gjøre det mye enklere å lage en fin nettside. Og dermed også litt billigere. En god visuell profil kan koste fra 25 000 kroner og oppover hos et byrå, avhengig av mange faktorer.

Du kan også få kjøpt visuell profil, eller f.eks. bare en logo, hos flere  forskjellige online-tjenester. Dette kan bli meget rimelig og du kan få logoer (som regel generiske og få varianter) til noen hundrelapper. Vær bare oppmerksom på at et byrå gjør et innsiktsarbeid i forhold til din bedrift, ditt marked, dine konkurrenter og mere når de lager din profil. Det får du gjerne ikke på samme måte vi online-tjenestene.

Templates eller skreddersøm

Det finnes tusenvis av ferdiglagde maler for nettsider, uansett hvilken løsning du velger. Om du velger en av disse, så er du alt langt på vei med design av din nettside. Men justeringer for ditt brand så har du forholdsvis raskt en pen nettside som også er tilpasset for mobil. En template kan koste alt fra 0 til 1000 kr.

Med skreddersøm snakker vi om å designe nettsiden helt fra begynnelsen. Altså med blanke ark. Da skal det planlegges, man setter gjerne opp wireframes som viser hva nettsiden skal inneholde og man begynner å designe selve siden. I tillegg skal man designe for nettbrett og mobil. Dette er tidkrevende og vil øke prisen på din nettside betydelig.

Innhold

Designkalkulator bilde av skrivemaskin hvor det står Content Is KingGode bilder og/eller video og god tekst er avgjørende for å få på plass en fin nettside. Å kjøpe en stilig ferdigmal for så å bytte ut de medfølgende bildene mot kjipe uproffe bilder, blir aldri bra. Med gode bilder så er det lett å lage fine nettsider, spesielt om bildene er tatt med hensyn til nettsidens behov. Men dette koster penger og du må regne med kostnader på 10 000 +, avhengig av antall bilder og hvor proff fotografen faktisk er.

Se også vår artikkel «Hvordan skaffe bilder til min nettside?»

Haster det?

Om du er sent ute eller bare ønsker å få på plass din nettside så snart som mulig, vil dette kunne koste ekstra. Bruker man et byrå må de gjerne omprioritere andre kunder og kanskje til og med holde folk igjen på overtid for å komme i mål. Dette koster!

Universell utforming

Dette betyr at nettsiden din må være tilpasset for eksempel blinde og svaksynte. Dette er et lovkrav, selv om det i første omgang føres tilsyn mot offentlige virksomheter og større bedrifter. Du kan lese mer om UU her.

UU stiller krav til teknisk oppbygging av din nettside og i forhold til det visuelle, som fargekontraster. Det krever noe ekstra å tilfredsstille kravene og kan skape noen utfordringer avhengig av bedriftens eksisterende profil. Kanskje må denne fornyes pga uu?

Ytelse

En treg nettside gir ingen god opplevelse, spesielt om man bruker en mobil med litt dårlig nettverksforbindelse. I tillegg kan man bli straffet i plassering i SERP, som betyr «search engine result page». Altså treffsiden i Google-søk. Google sier at av to ellers like sider, vil den raskeste bli vist først.

Om dine kunder må vente for mye på at nettsiden skal laste, så klikker de fort videre. For å motvirke dette må man gjerne investere i god og rask hosting, god billedbehandling med komprimering og justeringer samt bruke vertøy for å øke ytelsen på nettsiden. Dette koster penger, og god hosting koster gjerne 1000 kr+ per år.

Sikkerhet

Designkalkulator Hva koster en nettside - sikkerhetMan har gjerne hørt om bedrifter som har fått sine nettsider kapret for ransome, eller nettsider som «går ned» pga av virus. Som alt annet, koster også sikkerhet noe. Om du bruker byrå, så har nok de løsninger for å håndtere dette, det være seg serversikkerhet, 2-faktor pålogging, anti-spam etc.. Om du lager en nettside selv, så må du sørge for å ta høyde for alt dette og noen av disse løsningen vil medføre ekstrautgifter.

Personvern (GDPR)

I Europa (og også California) har man strenge og detaljerte regler for håndtering av personopplysninger. Typisk for en nettside kreves det en personvernerklæring som sier noe om hvordan din bedrift og nettsted håndterer dette og infoormasjon om hvilke informasjonskapsler (cookies) som brukes på nettsiden.

I tillegg kreves det en mulighet til å velge bort informasjonskapsler når man åpner en nettside. Det kommer nye og strengere regler rundt dette og løsningene for å håndtere disse nye reglene koster i dag gjerne 1000 kr/år.

Du kan lese mer i vår artikkel: «Informasjonskapsler, eller cookies, på en nettside. Hva gjelder?»

Flerspråklighet

Om du trenger flere språk på nettsiden, vil dette også medføre flere kostnader. I alle fall om du ønsker en fullverdig oversatt nettside, avhengig av valgt språk den enkelte gjør. Her kreves det tekniske løsninger som tar hensyn til ALT i tillegg til selve oversettelsene. Man kan automatisere oversettelsene eller hyre inn tolker. Det siste er selvfølgelig det dyreste alternativet. En god teknisk flerspråklig plugin, som WPML, for en WordPress nettside koster gjerne 1000 kr i året.

Vedlikehold og overvåkning

WordPress er åpen kildekode og gir fryktelig mye frihet og muligheter. Det finnes over 30 000 designmaler og 50 000 plugins man kan velge mellom. Det finnes en plugin for det meste og mange er gratis eller har en gratisversjon. Problemet er at ikke alle blir like godt testet og vedlikeholdt og det er stadig nye oppdateringer, også på selve WordpPress.  Det kan være lurt å sette dette bort til et byrå, så sørger du for å alltid være oppdatert og de kan hjelpe deg om nettsiden får problemer. De overvåker gjerne også og sender deg jevnlige rapporter om status.. Noen tilbyr dette som en tjeneste inkludert i hostingen.

På tjenester som Wix og Squarspace har du betydelig færre alternativer og muligheter, men du slipper også å tenke på vedlikehold, da de fikser det for deg.

Tips

De fleste byråer oppgir ikke prisene på sine tjenester på nettsidene, selv om loven krever det. Artikkelforfatteren jobber til daglig i Kolbrun Retorikk og der har vi oppgitt våre priser slik at alle kan se. Følg denne lenken så får du se hva en nettside kan koste.

Designkalkulator.no, siden du er inne på nå, er laget for å kunne regne ut prisen på en nettside og/eller prisen på design. Prøv vår detaljerte kalkulator så både lærer du noe og ender opp med en prisestimat på pdf som du kan bruke i søknader, budsjettplanlegging eller opp mot et byrå. Gå til kalkulatoren her.

Andre av våre artikler du kan finne relevant:

Designkalkulator Hvit hovedlogo Kolbrun Retorikk

Vi tilbyr prisgunstige nettsider og tilpasset hosting

Du har bestemt deg for å bruke WordPress for din nye flotte webside. Da gjør du som over 30% av alle nettsider der ute og det samme som store selskap som Facebook, Sony og Disney. Prisen på et nettside er avhengig av mange ting, som designbehov, tekniske løsninger og hvor stor og kompleks den er.

Kolbrun Retorikk, som er bedriften bak designkalkulator.no, tilbyr mange tjenester innen visuell komunikasjon for bedrifter. Om det er grafisk design, branding, nettsider/hosting eller andre relaterte tjenester.

Finn ut mer

Del gjerne denne artikkelen

Skrevet av Ralph von Minden

Prosjektleder i kommunikasjonsbyrået Kolbrun Retorikk og har ansvar for webutvikling og hosting. Ralph har variert bakgrunn og kompetanse innenfor IKT, ledelse, forretningsutvikling og innovasjon.

Publisert jun 27, 2022

Følg oss:

Andre relevante artikler:

Har du prøvd vår Designkalkulator?

Estimer hva det koster å lage din bedrifts visuelle profil. Hva koster en nettside? Hva koster en logo? Fyll ut alle stegene og få prisestimatet øyeblikkelig på din skjerm, eller til din epost. Flott å bruke i din planlegging, dine budsjetter eller i forhold til søknader til for eksempel Innovasjon Norge.

Du vil også like..

Hva er Microsoft Clarity?

Hva er Microsoft Clarity?

Brukerinnsikt for din nettside!Du har kanskje verdens "fineste" nettside men lurer på om noen i det hele tatt finner...