Hvordan skaffe bilder til min nettside?

Skrevet av Ralph von Minden

Publisert mar 22, 2022

Jeg trenger bilder til min nettside!

Designkalkulator fra artikkel Hvordan skaffe bilder til min nettside?

En fin nettside er nesten alltid avhengig av fine bilder. Men hvor kan man få tak i bilder? Det er mange ting som spiller inn i forhold til hva du velger å gjøre. Men typiske problemstillinger som dukker opp er tid og budsjett. Og når det gjelder disse, så snakker vi selvfølgelig om prioriteringer.

Det er mange utgifter ved å drive et selskap eller ved å etablere en ny bedrift og bilder til nettsidene (og til sosiale medier++) blir ofte nedprioritert. Man har gjerne allerede satt av masse penger til nettside og da kommer foto i tillegg. Vi mener at nettside og foto til nettside, er en og samme ting. Selger du produkter, så er det opplagt at man må ha hensiktsmessige produktbilder. Og selger du tjenester vil bildene kunne kommunisere og styrke budskapet rundt de tjenestene du leverer.

Det finnes heldigvis flere måter å skaffe bilder på. De går vi gjennom her:

 

  1. Ta de selv
  2. Gratisbilder på nett
  3. Kjøpe bilder på nett
  4. Fotograf
  5. Noen tips..

Ta de selv

Helt klart det billigste alternativet, men stiller krav til ferdigheter, utstyr og tid. Alt er selvfølgelig relativt og avhengig av ambisjonsnivået ditt. Man kan komme langt med et godt mobilkamera, god belysning og grunnleggende fotoferdigheter.  Man kan kjøpe billige lysbokser om man skal ta produktbilder og det finnes flere apper som lar deg redigere bildene du tar på telefonen. For ikke å snakke om Photoshop og andre lignende bildebehandlingsprogram. I tillegg finnes det mange gratis og betalte online-tjenester som komprimerer, fjerner bakgrunner osv..

Når bildene skal brukes online så er det lurt å være bevisst bildestørrelser, bildeoppløsning, format og filtyper. Her er en artikkel som forklarer litt om hva som gjelder for WordPress, men den er nok rimelig relevant uansett hvordan du lager din nettside.

Her er et par artikler som anbefaler online bildebehandlingsverktøy:

Gratis bilder på nett (stock +)

Det finnes mange sider og tjenester på nettet som tilbyr gratisbilder eller bilder til salgs i forskjellige priskategorier. Men husk å sette deg inn i lisensene for hvordan disse kan brukes!

Her er noen av de mest kjente:

Og vi kan anbefale disse artiklene som lister opp og forklarer litt om disse og flere tjenester for gratis bilder:

Kjøpe bilder på nett (stock + )

Designkalkulator fra artikkel Hvordan skaffe bilder til min nettside? Kjøp på nettDet finnes hundrevis av nettsider som tilbyr bilder (og video, audio etc.) til salgs for bruk på for eksempel nettsider og sosiale medier. Noen er store og anerkjente og noen er spesialiserte på dyr, natur etc.. De fleste lar deg abonnere, noen har roll-over og andre lar deg kjøpe enkeltbilder.

Du kan også kjøpe fra fotografer direkte. Da støtter du fotografen på en bedre måte, og ikke minst, får bilder andre gjerne ikke har.

Nettsidetjenester som Squarespace, Divi, Elementor osv. tilbyr som regel enten et bildegalleri eller bilder i sine templates (nettsidemaler) som også fritt kan brukes.

Her er noen av de største (og beste?) sidene for stock-bilder:

Disse har både «vanlige» bilder og mer eksklusive (premier) bilder til salgs. De har også videoer, animasjoner, illustrasjoner og audio (musikk) som du kan kjøpe.

Fotograf

Designkalkulator fra artikkel Hvordan skaffe bilder til min nettside? FotografDet finnes både «billige» og dyre fotografer. Her er du «nesten» garantert å få de riktige bildene til dine nettsider, men sett deg godt inn i hva du får og vær sikker på at dere begge forstår oppdraget først.

Ha klart for deg hva du faktisk trenger. Vis gjerne nettsidedesignet til fotografen og inkluder denne i dialogen med nettsidedesigner. Bli enige om antall bilder, at de også skal leveres web-klare og i hvilken grad og hvordan de skal krediteres.

Å skaffe rett fotograf er ikke noe man må ta lett på. De fleste fotografer spesialiserer seg på ett eller flere områder, som f.eks. arkitektur, bryllup, portrett, interiør, events osv..

Trenger du tips til fotograf, så ta kontakt med artikkelforfatteren.

Noen tips på veien:

  • Bilder er retorikk. Definisjonen på retorikk er hensiktsmessig kommunikasjon. Noen ganger ønsker du å styrke ditt skriftlige budskap med et bilde, noen ganger ønsker du å kommunisere andre ting ved selve bildet.
  • Vær så personlig som mulig. Bruk reelle bilder når du har og ikke for mange glattpolerte, og opplagte stock-bilder, når du skal vise frem din bedrift.
  • Jobber du med mennesker, bør gjerne bildene på nettsiden vise dette. Ikke bare fjelltopper og solnedganger med andre ord.
  • Vær veldig oppmerksom på rettighetene for bildene og behovet for kreditering! Bilder er åndsverk og åndsverksloven regulerer hva som gjelder.
  • Gamle bilder, mer enn 50 år og hvor fotografen har vært død i 15 år, kan brukes fritt da de regnes som vår felles kulturarv. Detaljene rundt dette kan leses i Åndsverksloven §23

Del gjerne denne artikkelen

Skrevet av Ralph von Minden

Prosjektleder i kommunikasjonsbyrået Kolbrun Retorikk og har ansvar for webutvikling og hosting. Ralph har variert bakgrunn og kompetanse innenfor IKT, ledelse, forretningsutvikling og innovasjon.

Publisert mar 22, 2022

Følg oss:

Andre relevante artikler:

Har du prøvd vår Designkalkulator?

Estimer hva det koster å lage din bedrifts visuelle profil. Hva koster en nettside? Hva koster en logo? Fyll ut alle stegene og få prisestimatet øyeblikkelig på din skjerm, eller til din epost. Flott å bruke i din planlegging, dine budsjetter eller i forhold til søknader til for eksempel Innovasjon Norge.

Du vil også like..

Hva er Microsoft Clarity?

Hva er Microsoft Clarity?

Brukerinnsikt for din nettside!Du har kanskje verdens "fineste" nettside men lurer på om noen i det hele tatt finner...